Toen Steve Jobs halverwege 1999 de iBook aan de wereld toonde -de eerste mainstream laptop met wifi- luidde hij zonder twijfel het draadloze computertijdperk in. Deze ontwikkeling leek niet meer te stoppen; iedereen liep vanaf dat moment het gevaar altijd en overal draadloos verbonden te kunnen zijn. Maar voor dit gevaar is nu eindelijk een oplossing, eentje die de onze kan zijn voor nog geen twee ton.
Het draadloze netwerk in MetaForum is net een PvdA-verkiezingsbelofte: kost klauwen gemeenschapsgeld, is bedoeld om iedereen blij te maken, maar uiteindelijk enkel frustrerend voor degenen die gewoon willen werken. Lang was ik overtuigd dat het enkel kinderziektes waren van een nieuw gebouw tot ik de investering in 700 vaste aansluitingen vernam. Hoorde ik dit goed? Men gaat toch niet, in een tijdperk waarin draadloze breedbandverbindingen alom aanwezig zijn in treinen die >120km/h rijden en vliegvelden met duizenden bewegende mensen, investeren in OASE via een dráádje?
Daar zit ik dan, met mijn uit één blok aluminium gefreesde staaltje design dat te dun is om een ethernetpoort te huisvesten. Mogen we aannemen dat er in de voor dit plan uitgetrokken 175.000 euro ook budget is voor thunderbolt/USB-naar-ethernet verloopjes? Voor studenten die (letterlijk) gebukt gaan onder de TU/e-notebook is dat nu nog geen probleem, maar wellicht liggen er modellen in het vooruitzicht zonder verouderde poorten. Laten we zwijgen over iPads, iPhones, tablets en smartphones.
Het getuigt van bijzonder weinig doorzettingsvermogen van zowel het College van Bestuur als van Dienst ICT om nu op te geven en enkel een peperdure pleister te plakken, zeker als straks een minderheid van de clients zichzelf een laptop mag noemen. Mij maak je niet wijs dat alle slimme oplossingen voor dit probleem uitgeput zijn. En Steve? Die draait zich nog een paar keer om.